Raúl de Zárate

1969  

Born in Cienfuegos, Cuba

Lives and works in Berlin, Germany

-

Solo Exhibitions

2011
Die Dosis, mbf-kunstprojekte, München, Germany

2008
Die Haut, die mir die Nacht schenkt, mbf-kunstprojekte, Freiburg, Germany

2005
Die Umstände des Träumens Artbuero Berlin Ltd. – Galerie, Germany

2004
Anamnese, Gallery Elizabeth Kang Sabel, Berlin, Germany

2002
Circunstancias III, Artco Galerie, Leipzig, Germany (Catalog)

Circunstancias II, Kunstpunkt Berlin, Berlin, Germany

2001
Circunstancias I, Feuerwache, Spinnerei Leipzig, Germany

2000
Raíces al aire, Galerie German Art Agency, Berlin, Germany

1998
Locomoción, Acud Galerie, Berlin, Germany

Memoria, Sirupscene, Berlin, Germany

1997
Irreverencia, Hommage an Reinaldo Arenas, Galerie im Turm, Berlin, Germany

Fugas, Nabuc Gallery, Miami, USA

1996
Mala Jugada, City Hall of West Miami, USA

Rituales Tierra, Agenda Cuba, Miami, USA

1995
Tiempos, Galerie am Nikolaikirchhof, Leipzig, Germany

De Lo Ritual, Galerie Fiedler, Leipzig, Germany

1994
Ecos-Huellas-Estaciones III, Galerie Arver Space, Paris, France

Ecos-Huellas-Estaciones II, Café Maître, Leipzig, Germany

1993
Ecos-Huellas-Estaciones I, Casa del Joven Creador, Cienfuegos, Cuba

Fuera de espacio, Biblioteca provincial, Cienfuegos, Cuba

-

Participation in Art Fairs

Scope Art Basel 2011, mbf-kunstprojekte

Contemporary Art Ruhr 2010, mbf-kunstprojekte

LISTE KÖLN, 17.-22.04.,2007, Artbuero Berlin Galerie

Berliner Liste, 30.09.-4.10.,2006, Artbuero Berlin Galerie

ART Salzburg, 12.-15.08.,2006, Artbuero Berlin Galerie

-

Group Exhibitions (selected)

2014
TIME FOR A CHANG(C)E, mbf-kunstprojekte, München, Germany

2012
SICHT BETON UNG SIEBEN, friedrichstadZentral e.V. Dresden, Germany

2011
Farrago, mbf-kunstprojekte, München, Germany

2009
FAMILY & FRIENDSM, Komet Galerie Berlin, Germany

Gartenstücke, Jena, Germany

2006
Künstler des Artbuero Berlin zu Gast in Galerie Döbele, Dresden, Germany

2004
Künstler aus Berlin, Berliner Kunstprojekt, Berlin, Germany

2003
Salida de emergencia, Kulturzentrum El Palillero, Cádiz, Spanien (Catalog)

2000
Genre Painting, G7 Berlin, Germany

1999
Kubanische Künstler in Berlin, Humboldt Universität zu Berlin, Germany

1998
Grenzgänge, Galerie Meinblau, Berlin, Germany

1997
Three Dimensions, BMCC, New York, USA

1993
Kunst-Werke-Plagwitz, Elster-Park, Leipzig, Germany

La abstracción postmoderna en Cienfuegos, Grau, Cienfuegos, Cuba

Salon enero, Galeria de Cienfuegos, Cuba

Salon homenaje a Jose Marti, Biblioteca Provincial, Cienfuegos, Cuba

Salon de la Ciudad 174 aniversario, Galeria de Cienfuegos, Cuba

IV. Salon el mar en la plastica, Museo Naval, Cienfuegos, Cuba

1992
Primer Taller internacional de monotipos, Grau Cienfuegos, Cuba

III. Salon el mar en la plástica, Museo Naval, Cienfuegos, Cuba

Salon de la ciudad 173 aniversario, Galeria de Cienfuegos, Cuba

Filmografie (selected)

2015
„Die Vergeber“, 10:56 minutes

2013
„Zusammenfluss“, 61 minutes

2011
„Das Signal“, 9:00 minutes

2010
„Beyond the Impulse“, 45 minutes

2008
„Before the day comes“, 54 minutes

-

Bibliography / Reviews

2013
Berlín es otra fiesta, Ramón Luque, "Raúl de Zárate". Letra Capital Ediciones. Valencia, Spain

2008
Exil als Heterotopie, Freddy Andrés Rodríguez, Seite 125 - 127. Peter Lang Verlag, Germany

La Tabla, Armando de Armas, Coerillustration. EHC, Madrid, Spain

Badische Zeittung, Stefan Tolksdorf, "Gehirne, Schädel, Schnabelköpfe". 14 August 2008, Germany

2005
Texturas. Nuevas dimensiones del texto y de la imagen. No. 13, interview “Conversando con Raúl de Zárate". Vitoria, Spain

Discursos desde la diáspora, Eliana Rivero. Editorial Aduana Vieja, Cádiz, Spain. Coverillustr

Sus sueños los ha transformado Raúl de Zárate en arte. El heraldo de Berlin. www.heraldo-berlin.de

2003
Plakat für den II. Kongress “Con Cuba en la distancia”. 2003, Cádiz, Spain

2002
Raúl de Zárate Circunstancias, Artco Verlag Leipzig, 2002. Catalog, Germany

ZITTY, 17/2002, Tagestipp, Seite 91, Berlin, Germany

1999
De las dos orillas, H. Adler / A. Herr (eds.) Vervuert-Iberoamericana. Coverillustr, Germany

Todas las islas la isla, Janett Reinstädler / Ottmar Ette (eds) Coverillustr. Bilder auf den Seiten 107-112 und 117-120 Locomociones, O. Ette, Seite 113 - 116. Vervuert, Germany

1997
Ollantay, Illustr. Seite 158. Dez. 97, New York, USA

Trazos de Cuba, Illustr. Seite 28, Sept. 97, Paris, France

Die Welt, Jost Mausin, ”Wie Kuba seine Kritiker drangsaliert”, Seite 3, Sept. 97, Germany

1996
Mala Jugada, Armando de Armas, 7 Illustrationen. D`Fana Ed.96, Miami, USA

Diario Las Americas, Angel Cuadra, ”Raúl de Zárate: Joven pintor disidente”. Nov. 96, Miami, USA

1995
Leipziger Volkszeitung, Jürgen Henne, ” Malerisches Gefecht zwischen Alien und alter Flugechse” 28. Dez.1995, Germany